Tuesday, November 23, 2010

surat kepada inchik BILL GATES

Daripada : Mr. Suresh Singh, India
Kepada: Encik Bill Gates
Perkara: Masalah masalah yang saya dapat kesan dalam komputer baqu saya!
---------------------------------------------------------------------------
Kehadapan Encik Bill Gates,

Saya ada membeli komputer baru. Tapi saya peqasan ada beberapa masalah kat komputer tu. Saya mintak kerjasama daqi tuan untuk mengenalpasti masalah berikut:

1) Saya heqan betoi la. Butang ‘start’ ada. Tapi butang ‘stop’ takdak pulakdah! Heran,heran.. dah tu camna nak beqenti? Mintak tolong peqati sat no..

2) Kami peqasan ada ‘run’ kat Menu tuh! Satu hari tuh, memba saya klik ‘run’, dia tequih pi laqi ke Amritsar(nama tempat kat India).. isy,isy,isy.. kami rasa encik kena tukaq run tuh jadi ‘sit’. Senang sikit kami nak klik button tuh sambil duduk. Ni tak! Asyik kena tekan sambil lari. Memba saya tu sampai ke hari ni tak balikbalik agi!

3) Saya dok was-was ni. Saya dok cari ‘re-sccooter’ dalam system yang encik buat ni. Ada ka takdak? ‘re-cycle’ tu ada la..tapi saya takmau yang re’cycle’ tu! Saya nak re-scooter jugak sebab kat rumah saya ada sebijik scooter.

4) Butang ‘Find’ ada disediakan dalam system ni..tapi macam tak buleh guna ja..hari tu bini saya ada hilang kunci.. pastu saya pon try la cari guna system encik ni..tapi tak jumpajumpa jugak kunci tu.haih. Mintak encik selesaikan masalah ni cepat. Sampai la ni bini saya tak jumpa lagi kunci dia tu.

5) Anak saya dah belajaq ‘Microsoft word’, la ni dia makin terer dah, jadi, dia nak belajaq ‘Microsoft sentence’ la pulak. Agak agak bila encik nak buat software tu? Jangan lupa, buat jugak Microsoft Paragraph, Microsoft Essay, Microsoft Novel dan yang sewaktu dengannya.

6) Hari tu saya beli computer, CPU,mouse dengan keyboard. Tapi dalam system encik ni Cuma ada ‘My Computer’ ja! Bila encik nak sediakan 'My cpu', 'My mouse', 'My keyboard' dan yang seangkatan dengannya?

7) Tekejut saya bila tengok ada folder tulis ‘My Pictures’. Tapi haram! Takdak pon gambaq saya! Bila encik nak bubuh gambaq saya dalam tu?

8) Microsoft office ada la dalam tu, tapi macam mana pulak dengan Microsoft Home? Ada ka dak software Microsoft Home tu? Sebab saya guna PC saya kat rumah ja..

9) Encik ada sediakan 'My Recent Document, agak agak bila encik nak sediakan ‘My Past Documents’?(yang ni aku tak reti nak tokok tambah.wahaha.)

10) Dalam system encik ni ada ‘My Network Places'. Tapi saya mintak tolong sangat dengan encik, tolong la jangan sediakan 'My Secret Places'. Saya takot bini saya tau saya pi mana lepas balik opis. Kalau dia tau, mampuih saya.pliss~

11) Ni soalan last saya. Saya heqan betoi la dengan encik ni..nama encik gates(pintu pagaq) tapi awat encik bagi nama kat system ni WINDOWS(tingkap)? Len kali pakai la nama sendiri..baru femes sket nama encik tu…Microsoft Gates.peh! tak ke sedap tu? Lain la kalau nama encik tu Bill Door ke..agak pelik la.

No comments:

Post a Comment