Wednesday, December 29, 2010

Malaysia Juara Piala AFF SUZUKI 2010




Syukur Alhamdulillah... Akhirnya piala AFF Suzuki menjadi milik kita. Setelah mengharungi 90 minit dan masa tambahan di Stadium Bung Karno dengan penuh aksi yang mencemaskan. Pujian harus diberikan kepada penjaga pintu gol Malaysia iaitu Khairul Fahmi Che Mat dan juga rakan -rakannya. Mereka semua menyajikan aksi yang sangat hebat.

Kepada Safee Sali di ucapkan terima kasih kerana menjaringkan gol yang amat berharga dan rakyat Malaysia bangga denganmu. Syabas pasukan Malaysia. selepas ini kita sasarkan kepada tahap yang lebih. Harimau Malaya telah bangkit dan jangan tenggelam lagi. Syabas Malaysia.

Friday, December 24, 2010

Heliza AF bakal bertunang ?

Hafiz yang kini aktif sebagai pengacara TV di RTM memang terlalu giat berjuang menjadi komposer terhebat di Malaysia sehinggakan dia agak sukar untuk menguruskan kariernya sendiri sebagai seorang penyanyi.



Namun, dalam kesibukan itu, Hafiz yang sebelum ini pernah putus tunang dengan seorang gadis akan kembali dengan status sebagai tunangan orang. Pun begitu, ia bukanlah bermaksud Hafiz akan bertunang semula dengan bekas tunangnya itu.

Apa yang pasti,  Hafiz bakal bertunang dengan seorang artis bertudung yang cantik iaitu Heliza Helmi. Betul ke?
Pada mulanya  bukan nak percaya sangat dengan perkhabaran yang  diterima ini. Bukannya apa, adakala cerita sebegini tercetus selepas orang melihat seseorang artis itu saling akrab dan mesra di depan khalayak ramai.

Kembali kepada kisah pertunangan di antara Hafiz dan Heliza...detektif sebenarnya diberitahu seorang jejaka kacak bahawa kisah mereka berdua bakal bertunang ini sebenarnya akan diumumkan tidak lama lagi.

Wednesday, December 15, 2010

orang miskin bina sebuah masjid

Mungkin kita tak percaya jika tidak melihat faktanya. Seorang yang tidak kaya, bahkan tergolong miskin, namun mampu membangun sebuah Masjid di Turki. Nama masjidnya pun paling aneh di dunia, yaitu “Sanki Yedim Camii” (Masjid Anggap Saja Sudah Makan). Sangat aneh bukan? Dibalik Masjid yang namanya paling aneh tersebut ada cerita yang sangat menarik dan mengandung pelajaran yang sangat berharga bagi kita.
Masjid Sanki Yedim Camii berada di pinggiran kota Istanbul Turki

Masjid Sanki Yedim Camii berada di pinggiran kota Istanbul Turki
Ceritanya begini, di sebuah kawasan Al-Fateh, di pinggiran kota Istanbul ada seorang yang wara’ dan sangat sederhana, namanya ┼čakir efendi’ (Khairuddin Afandi). Setiap kali ke pasar ia tidak membeli apa-apa. Saat merasa lapar dan ingin makan atau membeli sesuatu, seperti buah, daging atau manisan, ia berkata pada dirinya: Anggap saja sudah makan yang dalam bahasa Turkinya “ Sanki Yedim” .

Nah, apa yang dia lakukan setelah itu? Uang yang seharusnya digunakan untuk membeli keperluan makanannya itu dimasukkan ke dalan kotak (tromol)… Begitulah yang dia lakukan setiap bulan dan sepanjang tahun. Ia mampu menahan dirinya untuk tidak makan dan belanja kecuali sebatas menjaga kelangsungan hidupnya saja.

Hari berganti hari, bulan berganti bulan, tahun berganti tahun Khairuddin Afandi konsisten dengan amal dan niatnya yang kuat untuk mewujudkan impiannya membangun sebuah masjid. Tanpa terasa, akhirnya Khairuddin Afandi mampu mengumpulkan dana untuk membangun sebuah masjid kecil di daerah tempat tinggalnya. Bentuknyapun sangat sederhana, sebuah pagar persegi empat, ditandai dengan dua menara di sebelah kiri dan kanannya, sedangkan di sebelah arah kiblat ditengahnya dibuat seperti mihrab.
Masjid Sanki Yedim dibangun di pinggirian kota Istanbul Turki

Masjid Sanki Yedim dibangun di pinggirian kota Istanbul Turki
Akhirnya, Khairuddin berhasil mewujudkan cita-ciatanya yang amt mulia itu dan masyarakat di sekitarnyapun keheranan, kok Khairuddin yang miskin itu di dalam dirinya tertanam sebuah cita-cita mulia, yakni membangun sebuah masjid dan berhasil dia wujudkan. Tidak bayak orang yang menyangka bahwa Khairud ternyata orang yang sangat luar biasa dan banyak orang yang kaya yang tidak bisa berbuat kebaikan seperti Khairuddin Afandi.

Setelah masjid tersebut berdiri, masyarakat penasaran apa gerangan yang terjadi pada AKhiruddin Afandi. Mereka bertanya bagaimana ceritana soerang yang miskin bisa membangun masjid. Setelah mereka mendengar cerita yang sangat menakjubkan itu, merekapun sepakat memberi namanya dengan: “Shanke yadem” (Angap Saja Saya Sudah Makan).

Subhanallah! Sekiranya orang-orang kaya dan memiliki penghasilan lebih dari kaum Muslimin di dunia ini berfikir seperti Khairuddin, berapa banyak dana yang akan terkumpul untuk kaum fakir miskin? Berapa banyak masjid, sekolah, rumah sakit dan fasilitas hidup lainnya yang dapat dibangun? Berapa banyak infra struktur yang dapat kita realisasikan, tanpa harus meminjam ke lembaga dan Negara yang memusuhi Islam dan umatnya?
Jamaah yang melimpah, tanda keberkahan dan amal sholeh dari harta yang halal dan bersih

al-Quran di hina oleh yahudi

Gambar-gambar di bawah ni mungkin boleh menggangu perasaan anda. Terutama kepada mereka yang beragama Islam yang mana kitab suci Quran dijadikan pedoman. Tetapi akhirnya anda akan melihat betapa biadapnya orang kafir menghina kitab suci tersebut








Monday, December 13, 2010

Shuib (sepah) dah bertunang



Betul, saya sudah bertunang dengan Sarah pada tanggal 16 November 2010 yang lalu," jelas Shuib kepada wartawan hiburan dalam sidang media sempena pelancaran sitkom Bujang Sepah Musim Kedua di Golden Palm Tree Resort Sepang, malam tadi.

Pengakuan Shuib yang juga salah seorang daripada trio anggota kumpulan Sepah ini ternyata telah memeranjatkan semua pihak wartawan hiburan yang hadir di majlis tersebut.

Apa tidaknya, dalam diam-diam, mereka telah pun menyembunyikan hal pertunangan mereka itu daripada pengetahuan pihak wartawan hiburan. Tapi, kenapa ianya mesti dirahsiakan?

Sunday, December 12, 2010

Remy bersama dashing

Jenama penjagaan badan untuk lelaki, Dashing menyemarakkan keyakinan, kelelakian dan daya tarikan si jejaka dengan kehadiran pelakon popular, Remy Ishak sebagai duta terbaru produk mereka.

Berlandaskan keyakinan, karisma dan kesungguhan Remy sebagai seorang anak seni berwibawa, ia telah menjadi definisi terbaik kepada jenama Dashing serta menjadi inspirasi kepada para jejaka di luar sana.

Perlantikan Remy sebagai duta Dashing telah berlangsung di hadapan pihak media dan disaksikan Pengarah Urusan Unza (M) Sdn Bhd, Kumar Chander, di sini baru-baru ini.
Semerbak haruman sang pria, Remy tampil maskulin dengan empat variasi haruman Dashing yang memukau iaitu Speed, Style, Cool dan Active.



Friday, December 10, 2010

resepi nasi dagang utara




Bahan-bahan :
1 kilo daging…dipotong 4 segi agak besar dan di rebus hingga lembut
1 kilo beras basmathi…bersih dan toskan
Air rebusan daging di sukat bersamaan dgn sukatan beras basmathi…
1/2 cawan susu cair…
1/2 cawan minyak masak
3 s/b minyak sapi
1 tin tomato sup Kimball
3 s/b rempah nasi daging…boleh beli kedai mamak rempah…kalau tak de boleh guna rempah kurma
1 sudu kecil rempah sajira – rempah ni mmg susah nak dapat…tapi boleh tanya kedai mamak yg jual rempah…mesti ada punya…kalau x ada tak yah masuk
sedikit gula batu dan garam secukup rasa
sedikit kismis dan bawang goreng untuk taburan
Bahan tumis :-
4 sekawan – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan Pelaga
sedikit daun ketumbar – untuk wangikan nasi
3 helai daun pandan
1 batang serai – diketuk
1 labu bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar

Cara :
1. Panaskan minyak masak dan masukkan minyak sapi
2. Tumis 4 sekawan, daun ketumbar, daun pandan dan halia
3. Masukkan bahan yang dikisar
4. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air…kacau biar wangi
5. Masukkan air rebusan daging yg tlh disukat, tomato sup dan daging yang tlh lembut
6. Setelah air mendidih, masukan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair
7. Masukkan beras dan kismis. Masak dgn rice cooker untuk nasi masak sekata..
8. Gemburkan nasi…boleh ambil daging yg tertanam dalam nasi untuk dicicah bersama air asam

Hiasan dgn taburan bawang goreng dan boleh dimakan dgn dalca dan air asam.
* resepi atas macam byk bahan sket, tapi saya selalu beli Rempah Nasi Bukhari je, ringkas,cepat dan mudah.

Thursday, December 9, 2010

ariel kena penjara



Hingga saat ini Luna Maya selalu menyokong dan menguatkan Ariel. Artis cantik ini sudah mempercayakan kesnya kepada peguam, sedang yang beliau dapat lakukan adalah mencuba memberikan support kepada kekasihnya tersebut secara emosi.

Walau selalu menyokong
Ariel, hal itu tidak pernah sampai mengganggu pekerjaan Luna. Menurutnya, beliau bakal berusaha untuk dapat terus mendampingi Ariel dalam menghadapi kes yang melibatkan mereka berdua.

Ketika
Luna berkunjung ke penjara, Ariel sering minta dibawakan buku. Salah satunya buku mengenai nabi-nabi. Menurut bekas presenter DAHSYAT tersebut saat ini Ariel menjadi lebih rajin membaca buku.

Tuesday, December 7, 2010

lagi cerita panas ariel peterpan


Jika sebelum nie masyarakat dikejutkan (terkejut ke???) dengan kes video lucah Luna Maya dan Cut Tari dengan Ariel Peterpan. Sekarang nie timbul plak kisah baru. Kes lama pun tak habis bicara lagik. Yang terbaru pasal Foto Video Mesum Aura Kasih dengan Ariel Peterpan plak. Gambar yang memaparkan adegen sex yang memapakan muka iras-iras Aura Kasih and Ariel Peterpan. Takan sampai dua-dua muka nak sama....pelik??? Cuma persoalannya sekarang kenapa gambar jea. Bukan video Aura Kasih dan Ariel Peterpan seperti yang tersebar sebelum nie? Mungkin ke si penyebar video Ariel nie dah tak berani lagik nak terbitkan takot kene saman atau hukuman oleh pihak berkuasa. Kira harap camtue la. Simpan jea la wat koleksi peribadi (korang ade ke?) 



Berita yang diterima dari berita blog orang dari bandung cakap foto nie dah sampai ke pihak wartawan. Gambar tu memang nampak sahih yang mana memaparkan aksi sorang laki dan pompuan tak pakai baju. gambar pertama ade gamba perempuan jea, mirip sangat-sangat Aura Kasih.
Buleh caye ke berita nie? Sampai sekarang orang ramai masih mencari kebenarannya berita nie. So, tunggu jea la ade ke tak video Aura Kasih dan Ariel Peterpan nih ade ke tak. Harap-harap Video Ariel Peterpan dan Cut Tari yang terakhir. Aduhaiiiiii!!!!!!!!!!

Saturday, December 4, 2010

Resepi kek coklat Moist

Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air
1 sudu teh esen vanilla
500g Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist
1 cawan minyak masak

Cara Membuatnya:
1. Pukul gula dan telur sehingga kembang.
2. Setelah kembang masukkan air dan esen vanilla, pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan pula Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist ke dalam adunan tadi, pukul lagi.
4. Akhir sekali masukkan minyak masak dan pukul sekejap untuk sebatikan adunan sahaja.
5. Sediakan acuan kecil berbentuk hati. Tuangkan adunan anggaran setengah bekas atau bersamaan satu sudu makan sahaja kerana adunan akan naik seganda dari asal.
6. Kukus selama 10 hingga 15 minit dan sedia untuk dihidang.
Dengan menggunakan Tepung Kek Campuran Segera Most Chocolate Moist, kek yang dibuat akan terus menjadi dan tidak ada masalah langsung jika anda mengikuti langkah demi langkah. Walaupun anda baru pertama kali membuat kek, namun hasilnya sama seperti tahap professional atau seolah-olah anda sudah biasa membuatnya. Memang senang dan mudah.

Resepi Mee Rebus Tulang




Bahan-bahan :
  • 600 gm mee kuning
  • taugeh
  • 3-4 biji kentang (tgk saizlah eh) direbus
  • 3-4 biji telur direbus
  • 3-4 kpg tauhu di goreng
  • lada merah n bawang merah
  • caipo n limau kasturi
 *UTK KUAH*
  • 5 sb lada boh
  • *3-4 biji bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *2-3 batang serai
  • *1 inci lengkuas
  • *2 sb udang kering
  • 2 sb campuran ketumbar jintan disangai
  • 400 gm tulang rusuk ( takde tulang daging pun boleh)
  • 1 1/2 cwn santan pekat
  • 2 sb taucho
  • 1 1/2 sb gula merah
  • garam n perasa jika suka
  1. Rebus tulang hinnga empuk…. Bila tulang hampir empuk masukkan taucho dan biarkan mereneh…. Kemudian masukkan santan pekat…
  2. Sementara itu dikuali lain… tumis lada boh hingga garing…. Kisar bahan bertanda *… masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau dan terbit minyak….
  3. Kisar ketumbar jintan yg telah disangai td, masukkan kedlm bahan tumis… biar garing dan naik bau… masukkan bahan tumis kedlm kuah rebusan daging tadi…..
  4. Masukkan gula merah, garam n perasa jika suka….. Biar hingga kuah pekat… (boleh letak keledek, kentang atau tepung jagung utk memekatkan kuah)
  5. Rebus mee dan celur taugeh.. kemudian tapis…..
  6. Potong kentang, tauhu, telur, lada merah n bawang ikut suke nak potong camaner..
  7. letak mee, taugeh n bahan lain termasuk caipo dan limau kasturi… tuanglah kuah kat atasnyer….. siap….

Friday, December 3, 2010

tomok newboyz sakit ?

Mengulas tentang hal ini, Tomok menafikan segala prasangka tersebut. Sebaliknya, dia mengakui sejak dulu hingga kini, berat badannya memang tidak pernah naik melebihi daripada 55 kg.

"Berat badan Tomok tak pernah-pernah berubah. Harap janganlah prasangka hanya kerana badan Tomok begini. Terus-terang, Tomok sihat dan tidak menghidap sebarang penyakit. Mungkin, berat Tomok tak naik sebab Tomok tak cukup tidur dan kuat sangat bekerja.



"Tomok juga tak pernah mengambil bahan-bahan terlarang seperti dadah atau pun ganja. Ketika persembahan, Tomok hanyalah menjadi diri sendiri tanpa bantuan sebarang pil larangan. Apapun, ayah Tomok memang ada tegur Tomok kenapa badan Tomok kurus sangat.

"Sejujurnya, Tomok memang pernah cuba makan ubat untuk menambahkan berat badan. Tomok teringin juga mempunyai badan yang berisi sikit. Tapi, nak buat macam mana, berat badan Tomok tetap tak naik juga," katanya

Mengulas pula tentang lagu Cintaku Di Indonesia yang kononnya ditujukan khas buat buah hati Tomok di seberang, Tomok berkata, sebenarnya lagu itu dihasilkannya sewaktu berkunjung ke Palembang.
"Waktu itu, Tomok ke sana atas tujuan untuk promosi kecil album ini. Dari situlah Tomok mendapat idea untuk menulis lagu tersebut. Kebetulan pula, Tomok mempunyai fanbase di sana. Jadi, lagu ini adalah penghargaan buat peminat di Indonesia. Apapun, tema cinta tidak bermaksud ditujukan buat seorang saja," jelasnya lagi.

Wednesday, December 1, 2010

ariel peterpan di hukum mati ?

semua orang dah tahu sejak dua hari lepas vokalis Peterpan yang kacak, Ariel telah pun dibicarakan atas dakwaan mengedar video seks di Internet . Boleh disimpulkan perbicaraan tersebut sebagai cukup hangat dan menarik perhatian pelbagai pihak.




Demi memastikan tidak ada rusuhan atau masalah sebelum berlangsungnya perbicaraan secara tertutup itu, seramai 100 orang polis ditugaskan menjaga keselamatan di luar mahkamah. Begitu hebatnya penangan kekasih hati Luna Maya ini sampai begitu sekali fenomena yang diciptanya.

semasa perbicaraan ramai peminat fanatik Ariel berada di luar mahkamah memberi sokongan kepadanya dengan menyanyikan lagu-lagu nyanyian Ariel. Tapi tak kurang juga ramainya penunjuk perasaan yang membenci Ariel berhimpun siap dengan sepanduk dan menjerit memarahi lelaki itu.
Paling menakutkan penunjuk perasaan anti Ariel itu menjerit meminta mahkamah menjatuhkan hukuman mati pada penyanyi berusia 29 tahun itu.

lebih takut mendengarnya tapi rasanya itulah petanda yang mungkin mereka sangat-sangat kecewa dengan apa yang telah berlaku.
Tidak kisahlah berapa ramai yang nak berhimpun menyokong atau membencinya, yang penting sebelum perbicaraan, gelojak hati si teruna itu telah pun dapat diredakan setelah menerima kunjungan kekasih hatinya. Luna Maya dikatakan telah pun menghabiskan masa sejam berjumpa dan berbicara dengan Ariel.
Dalam pada itu, mengikut kenyataan peguam Ariel,perbicaraan hari ketiga akan diadakan pada minggu depan dan ia akan berlangsung secara terbuka. Malah dengarnya keputusan mengenai nasib penyanyi itu akan diputuskan pada hari tersebut.

Kalau bersalah akan dihukum penjara selama 12 tahun menanti dia selain bayaran denda melebihi RM 2 juta.
Moga-moga keputusan yang diterima sewajarnya kerana susah juga nak cakap siapa yang betul dan siapa yang salah. Harap-harap kes si pelantun lagu Mungkin Nanti ini akan menjadi iktibar buat warga seni yang lain agar lebih berhati-hati di masa depan.

Monday, November 29, 2010

cara mengatasi kotak komen hilang

Kadang ketika kita baru saja mengganti template blog, tiba-tiba kotak komen kita hilang. Blog ini saja dulu pernah mengalaminya. nasib baik dapat diatasi.

Nah, to the point aj, langkah-langkahnya adalah sebagai berikut:

1. Login ke akun Blogger anda dulu.
2. Masuk ke tab Design dan kemudian klik Edit HTML 
3. Berilah centang pada kotak Expand Template Widget
4. Cari kode berikut:
<b:include data="post" name="comments">

jika tidak ketemu, tidak usah khawatir. Mungkin karena template juga. Anda bisa cari kode berikut :

<b:include data='post' name='comments'/>

5. Letakkan kode berikut tepat dibawah kode diatas:
<b:include data="post" name="comment-form">

atau jika tidak berhasil, gunakanlah kode:
<b:include data='post' name='comment-form'/>

6. Klik tombol Simpan Template untuk menyimpan perubahan yang telah dilakukan

Mudah kan... Masalah selesai ^^

Sunday, November 28, 2010

Rahsia tingkatkan traffic blog

Korang tentu semua tahu apa itu innit kan? Innit adalah satu bentuk kumpulan dan store bagi post2 terbaru atau sebelumnya untuk dikongsi pada blogger lain yang menyertai nuffnanger dan register innit yang telah di create oleh pihak nuffnang sendiri. http://innit.nuffnang.com satu link yang boleh dikatakan menjadi kemestian dan diperolehi jika nuffnanger itu berstatus Gliteratti dalam sesuatu akaun nuff. Pada nuffnanger yg berstatus Ordinary, kelebihan innit ini tidak diberikan. Apapun, tidak perlu bimbang kepada nuffnanger yang berstatus ordinary kerana ia boleh diperbaiki dengan merujuk Di Sini.

Apa yang aku rasa nak kongsikan dengan korang semua, kelebihan di Innit itu sendiri ia mampu meningkatkan traffic blog kerana dikatakan beribu-ribu post yang telah dimasukkan di innit. Dan diyakini ia sentiasa menjadi perhatian oleh para blogger. Apatah lagi andainya post korang terpilih di Featured Post di innit itu boleh memberikan kelebihan untuk blogger lain melihat selalu post korang kerana ia berada ditempat istimewa dan memberi peluang untuk post korang diklik blogger lain.

p/s: selamat mencuba semua !

Thursday, November 25, 2010

TRANSFORMER muncul di K L?

SHAH ALAM: Penduduk di sebuah kawasan perumahan di sini hari ini digemparkan dengan kehadiran robot mainan besar di hadapan kedai mamak berdekatan, robot itu yang berwarna kuning serta dilengkapi dengan senjata pemusnah menjadi tanda tanya kepada para penduduk, lebih-lebih lagi yang melihat sendiri dengan mata kepala mereka. 

Ulasan seorang penduduk kawasan setempat yang hanya mahu dikenali dengan nama syaiful bukhari berkata "Saya tidak pernah nampak robot mainan sebesar ini selama saya menjadi manusia, saya rasa robot ni mungkin dalam perjalanan ke israel untuk membantu rakyat palestin berperang dengan puak zionist, oleh kerana lapar, beliau(robot) singgah sebentar di sini membeli roti telur untuk dijadikan bekal".

Rata-rata penduduk yang ditemui di kawasan berkenaan tidak menolak kemungkinan akan datang lagi robot-robot seperti ini pada masa akan datang. Seorang pekerja di kedai mamak berhampiran mengesahkan bahawa robot mainan ini ada singgah di kedainya untuk membeli dua keping roti telur bawang dan sebungkus air nescafe ais, tambahnya, robot itu berkali-kali memesan kepadanya untuk memberikan kuah kari ikan kerana beliau(robot) tidak sukakan kuah kari ayam.

Seorang nenek tua yang turut menyaksikan robot itu tiba-tiba pensan dan dikejarkan ke klinik berhampiran untuk diberikan rawatan kecemasan. Malangnya sebaik sahaja tiba di klinik haiwan berdekatan, nenek tua itu melompat-lompat selama kira-kira 15 minit sambil menjerit-jerit dengan menyebut "yeye masuk surat kabar!" berkali-kali. Berikutan itu nenek tua itu telah dilempar dengan selipar jepun penduduk setempat yang berang dengan perangai buruk nenek tua berkenaan yang disifatkan sebagai menconteng arang di muka setiap penduduk setempat. Turut sama meraih publisiti murahan di tempat kejadian ialah dua orang guru Muay Thai kanak-kanak spastik Sekolah Rendah Tamil Ulu Tiram yang sanggup menyewa khas sebuah bas persiaran untuk bergegas ke tempat kejadian sejauh kira-kira 200 KM(Kilometer) bersama-sama 78 orang murid-murid sebaik sahaja mendapat pesanan dari khidmat pengutus pesanan ringkas YM(yahoo messenger). Gambar berikut sempat diambil oleh seorang penagih dadah yang kebetulan berada di tempat kejadian ketika Yang Berhormat penagih dadah itu dalam rangka lawatan berunding dengan pengedar dadah di lokasi berhampiran


Resepi nasi lemak rendah lemak

Resepi Nasi Lemak Rendah Lemak
Nasi lemak adalah sarapan pemberi tenaga yang bagus. Ia juga sumber protin yang bagus jika telur, ayam, daging atau makanan laut ditambah kepadanya. Ikan bilis pula kaya dengan kalsium. Namun, sarapan ini tinggi kandungan garam dan lemak serta kurang kandungan serat. Nasi lemak yang lebih sihat boleh dimasak di rumah dengan mencairkan santannya atau menggantikan santan dengan susu rendah lemak. Halia, daun pandan, halba atau bawang juga boleh ditambah untuk aroma yang lebih menyelerakan. Kurangkan garamnya serta lebihkan sayur seperti timun dan kangkung. Gandingkan sarapan berat ini dengan segelas air suam atau teh ‘o’ tanpa gula.
nasi lemak Resepi Nasi Lemak Rendah Lemak

Resepi Masakan Nasi Lemak
INGREDIENTS:
* For the rice:
* 2 cups low fat santan milk/low fat milk
* 2 cups water
* 1/4 teaspoon ground ginger
* 1 (1/2 inch) piece fresh ginger, peeled and thinly sliced
* salt to taste
* 1 whole bay leaf
* 2 cups long grain rice, rinsed and drained
* For the garnish:
* 4 eggs
* 1 cucumber
* 1 cup oil for frying
* 1 cup raw peanuts
* 1 (4 ounce) package white anchovies, washed
* For the sauce:
* 2 tablespoons vegetable oil
* 1 medium onion, sliced
* 3 cloves garlic, thinly sliced
* 3 shallots, thinly sliced
* 2 teaspoons chile paste
* 1 (4 ounce) package white anchovies, washed
* salt to taste
* 3 tablespoons white sugar
* 1/4 cup tamarind juice

Tuesday, November 23, 2010

BLOGGER IN THE HOUSE :Khas Buat Blogger Baru


En Ben nie memang tak kering idea kan? macam2 dia wat...
haih...
even BIDH nie dah 2,3 hari berlangsum...
aku tetap nak join jugak..
boleyh kan En Ben10??? hohoh


Latar belakang blog AREF7 apa?
korang tau?
saper tau angkat mouse cepat!!
hehehe

ok ok..
serius...

sebenarnya aku create blog ni just utk suka suki jerk..
tgk org ada blog aku teringin nak ada blog gak
tapi
makin lama aku rasa aku makin addicted ngan blog
tambah2 lagi bila bilangan follower kat sebelah tue makin bertambah2...
yes!!!
suka.... (sambil lompat-lompat)

apa content dlm blog nie?
mcm2 aku muat kan dlm blog nie
bermula dr 
kesah idop aku
sukan
mengumpat keji org(ish2  elakkan taw)

SELAMAT MAJU JAYA BRO BEN (IDOLA AKU)

awas penipuan kad ATM !

Penjahat mesin pengeluaran wang atau dikenali dgn lebih sinonim lagi dengan ATM kini telah berleluasa di negara luar.Beginilah cara mereka megintip pengguna ATM... 

KAMERA TERSEMBUNYI (1)



KAMERA TERSEMBUNYI (2)


KAMERA TERSEMBUNYI (3)


  • Berfungsi merakam no pin yang diisikan oleh pengguna.Biasanya kamera tersembunyi ini diletak ditempat yang tidak diketahui tanpa disedari oleh pengguna ATM.



SLOT KAD (1)




SLOT KAD (2)

  • Alat ini mampu membaca data-data yang dimasuk oleh pengguna ATM.Ianya dilekatkan di slot kad yang asal dan sukar untuk dikenal pasti.


PAPAN KEKUNCI



  • Papan kekunci ini juga dapat menyalin no. pin yang dimasukkan dan menyerupai yang asal.

p/s : hati-hati bila nak keluar duit...kecuaian anda membawa padah

surat kepada inchik BILL GATES

Daripada : Mr. Suresh Singh, India
Kepada: Encik Bill Gates
Perkara: Masalah masalah yang saya dapat kesan dalam komputer baqu saya!
---------------------------------------------------------------------------
Kehadapan Encik Bill Gates,

Saya ada membeli komputer baru. Tapi saya peqasan ada beberapa masalah kat komputer tu. Saya mintak kerjasama daqi tuan untuk mengenalpasti masalah berikut:

1) Saya heqan betoi la. Butang ‘start’ ada. Tapi butang ‘stop’ takdak pulakdah! Heran,heran.. dah tu camna nak beqenti? Mintak tolong peqati sat no..

2) Kami peqasan ada ‘run’ kat Menu tuh! Satu hari tuh, memba saya klik ‘run’, dia tequih pi laqi ke Amritsar(nama tempat kat India).. isy,isy,isy.. kami rasa encik kena tukaq run tuh jadi ‘sit’. Senang sikit kami nak klik button tuh sambil duduk. Ni tak! Asyik kena tekan sambil lari. Memba saya tu sampai ke hari ni tak balikbalik agi!

3) Saya dok was-was ni. Saya dok cari ‘re-sccooter’ dalam system yang encik buat ni. Ada ka takdak? ‘re-cycle’ tu ada la..tapi saya takmau yang re’cycle’ tu! Saya nak re-scooter jugak sebab kat rumah saya ada sebijik scooter.

4) Butang ‘Find’ ada disediakan dalam system ni..tapi macam tak buleh guna ja..hari tu bini saya ada hilang kunci.. pastu saya pon try la cari guna system encik ni..tapi tak jumpajumpa jugak kunci tu.haih. Mintak encik selesaikan masalah ni cepat. Sampai la ni bini saya tak jumpa lagi kunci dia tu.

5) Anak saya dah belajaq ‘Microsoft word’, la ni dia makin terer dah, jadi, dia nak belajaq ‘Microsoft sentence’ la pulak. Agak agak bila encik nak buat software tu? Jangan lupa, buat jugak Microsoft Paragraph, Microsoft Essay, Microsoft Novel dan yang sewaktu dengannya.

6) Hari tu saya beli computer, CPU,mouse dengan keyboard. Tapi dalam system encik ni Cuma ada ‘My Computer’ ja! Bila encik nak sediakan 'My cpu', 'My mouse', 'My keyboard' dan yang seangkatan dengannya?

7) Tekejut saya bila tengok ada folder tulis ‘My Pictures’. Tapi haram! Takdak pon gambaq saya! Bila encik nak bubuh gambaq saya dalam tu?

8) Microsoft office ada la dalam tu, tapi macam mana pulak dengan Microsoft Home? Ada ka dak software Microsoft Home tu? Sebab saya guna PC saya kat rumah ja..

9) Encik ada sediakan 'My Recent Document, agak agak bila encik nak sediakan ‘My Past Documents’?(yang ni aku tak reti nak tokok tambah.wahaha.)

10) Dalam system encik ni ada ‘My Network Places'. Tapi saya mintak tolong sangat dengan encik, tolong la jangan sediakan 'My Secret Places'. Saya takot bini saya tau saya pi mana lepas balik opis. Kalau dia tau, mampuih saya.pliss~

11) Ni soalan last saya. Saya heqan betoi la dengan encik ni..nama encik gates(pintu pagaq) tapi awat encik bagi nama kat system ni WINDOWS(tingkap)? Len kali pakai la nama sendiri..baru femes sket nama encik tu…Microsoft Gates.peh! tak ke sedap tu? Lain la kalau nama encik tu Bill Door ke..agak pelik la.

Sunday, November 21, 2010

kempen : JOM singgah Blog kawan2

morning guys....

jom kita ramai2 memeriahkan lagi blog member2 kita....baru lah MALATOP dunia blog ni...

syarat-syarat DOREMI :

DO cakap : jadi follower aku




RE cakap : simpan banner di side BAR & linkkan dengan 
(www.aref7.blogspot.com)

MI cakap : tag kan kepada 5 orang kawan2 anda..

CONTEST TERBARU....tekan SINI

sesakkan traffic ..amat2 digalakkan..
bawaklah kaum kerabat datang ke mari...
barulah HAPPENING...
ah...penen..penen..penen....

ramai lelaki banjiri konsert KOREA



Fenomena ini adalah disebabkan kehadiran satu-satunya kumpulan wanita di dalam konsert itu iaitu saja iaitu Girl Generation atau SNSD. Malah, boleh dikatakan dari hampir 9,000 penonton yang hadir pada malam itu, kebanyakannya terdiri dari peminat fanatik Girl Generation yang baru pertama kali menjejakkan kaki ke Kota Singa tersebut.

Selain Girl Generation, kumpulan Bing Bang dan Infinite turut mendapatkan sambutan yang hangat daripada penonton. Ini berikutan, kedua-dua kumpulan itu juga baru pertama kali menghiburkan peminat mereka di Singapura.

Apa yang menarik, konsert yang diadakan pada 23 Oktober 2010 yang lalu ini, bukanlah kali pertama diadakan kerana pihak penganjurnya iaitu Proof Label Ltd telah menjadikannya sebagai konsert tahunan yang dibuat pada setiap tahun di Singapura.

Pun begitu, konsert ini dikategorikan sebagai konsert yang terbesar sekali sebanya ia bukan saja dihadiri oleh warga Singapura tetapi turut mengumpulkan kesemua peminat artis Korea Selatan dari seluruh Asia termasuklah Malaysia, Thailand, Japan dan China. Malah, Australia pun ada.

Thursday, November 18, 2010

33 kanak-kanak di rogol kerna video ariel peterpan





Komisi Perlindungan Anak Indonesia (KPAI) menerima laporan 33 anak diperkosa lantaran terpengaruh video porno Ariel. UU yang ada dinilai belum cukup melindungi tumbuh kembang anak-anak.

Komisioner Komnas Perempuan Sri Nur Herawati mengatakan kebanyakan undang-undang, jarang memasukan anak-anak sebagai obyek yang patut dilindungi. Akibatnya, anak-anak rentan menjadi korban.
“Tidak ada aturan yang melindungi mereka dari hal-hal yang sebenarnya mempengaruhi tumbuh kembangnya anak,” kata Sri saat berbincang-bincang dengan detikcom, Jumat (25/6/2010).

Dia menjelaskan, sudah ada UU Pornografi. Tapi UU ini tidak secara tegas mengatur distribusi pornografi agar anak-anak tidak terpengaruh, mendengar, atau melihat hal-hal yang berbau porno.

“Negara juga tidak memberikan kekebalan atau pengetahuan anak tentang hak reproduksi,” imbuhnya.
Akibatnya, menurut Sri, informasi tentang pornografi secara bebas diterima oleh publik termasuk anak-anak. Misalnya soal kasus video porno yang diduga dilakukan oleh Ariel dkk.

“Karena umur mereka tidak matang, sehingga menyebabkan anak-anak mencontoh Ariel, karena yang mereka lihat adalah tokoh idola,” jelasnya.

Ke depan, Sri berharap agar ada aturan yang efektif. Artinya, kalau ada kasus pemerkosaan yang dilakukan terhadap anak di bawah umur, bukan pornografinya yang dijadikan sebagai kambing hitam.
“Tapi bagaimana agar aturan yang dibuat bisa melindungi anak-anak agar tidak terganggu,” paparnya.

Monday, November 15, 2010

contest bersama lembu

firstly nak ucap "selamat aidil adha"

jom-jom join contest nih...

syaratnya DOREMI :

do cakap : jadi follower Raja Sehari

re cakap : tangkap gambar bersama lembu (buat aksi besh2) 

mi cakap : letakkan banner kat sidebar korang n linkkan ngan www.mencariisteri.blogspot.com



jgn lupa tagged kat kawan2....
selamat mencuba

p/s: tinggalkan web korang kat komen ya..taw2
blogger-emoticon.blogspot.com