Friday, December 10, 2010

resepi nasi dagang utara




Bahan-bahan :
1 kilo daging…dipotong 4 segi agak besar dan di rebus hingga lembut
1 kilo beras basmathi…bersih dan toskan
Air rebusan daging di sukat bersamaan dgn sukatan beras basmathi…
1/2 cawan susu cair…
1/2 cawan minyak masak
3 s/b minyak sapi
1 tin tomato sup Kimball
3 s/b rempah nasi daging…boleh beli kedai mamak rempah…kalau tak de boleh guna rempah kurma
1 sudu kecil rempah sajira – rempah ni mmg susah nak dapat…tapi boleh tanya kedai mamak yg jual rempah…mesti ada punya…kalau x ada tak yah masuk
sedikit gula batu dan garam secukup rasa
sedikit kismis dan bawang goreng untuk taburan
Bahan tumis :-
4 sekawan – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan Pelaga
sedikit daun ketumbar – untuk wangikan nasi
3 helai daun pandan
1 batang serai – diketuk
1 labu bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar

Cara :
1. Panaskan minyak masak dan masukkan minyak sapi
2. Tumis 4 sekawan, daun ketumbar, daun pandan dan halia
3. Masukkan bahan yang dikisar
4. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air…kacau biar wangi
5. Masukkan air rebusan daging yg tlh disukat, tomato sup dan daging yang tlh lembut
6. Setelah air mendidih, masukan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair
7. Masukkan beras dan kismis. Masak dgn rice cooker untuk nasi masak sekata..
8. Gemburkan nasi…boleh ambil daging yg tertanam dalam nasi untuk dicicah bersama air asam

Hiasan dgn taburan bawang goreng dan boleh dimakan dgn dalca dan air asam.
* resepi atas macam byk bahan sket, tapi saya selalu beli Rempah Nasi Bukhari je, ringkas,cepat dan mudah.

No comments:

Post a Comment