Bahan-bahan :
- 600 gm mee kuning
- taugeh
- 3-4 biji kentang (tgk saizlah eh) direbus
- 3-4 biji telur direbus
- 3-4 kpg tauhu di goreng
- lada merah n bawang merah
- caipo n limau kasturi
- 5 sb lada boh
- *3-4 biji bawang merah
- *3 ulas bawang putih
- *2-3 batang serai
- *1 inci lengkuas
- *2 sb udang kering
- 2 sb campuran ketumbar jintan disangai
- 400 gm tulang rusuk ( takde tulang daging pun boleh)
- 1 1/2 cwn santan pekat
- 2 sb taucho
- 1 1/2 sb gula merah
- garam n perasa jika suka
- Rebus tulang hinnga empuk…. Bila tulang hampir empuk masukkan taucho dan biarkan mereneh…. Kemudian masukkan santan pekat…
- Sementara itu dikuali lain… tumis lada boh hingga garing…. Kisar bahan bertanda *… masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau dan terbit minyak….
- Kisar ketumbar jintan yg telah disangai td, masukkan kedlm bahan tumis… biar garing dan naik bau… masukkan bahan tumis kedlm kuah rebusan daging tadi…..
- Masukkan gula merah, garam n perasa jika suka….. Biar hingga kuah pekat… (boleh letak keledek, kentang atau tepung jagung utk memekatkan kuah)
- Rebus mee dan celur taugeh.. kemudian tapis…..
- Potong kentang, tauhu, telur, lada merah n bawang ikut suke nak potong camaner..
- letak mee, taugeh n bahan lain termasuk caipo dan limau kasturi… tuanglah kuah kat atasnyer….. siap….
wah
ReplyDeleteaku x reti masak..
sila masakkan tok aku!