Bahan-bahan :
- 600 gm mee kuning
 - taugeh
 - 3-4 biji kentang (tgk saizlah eh) direbus
 - 3-4 biji telur direbus
 - 3-4 kpg tauhu di goreng
 - lada merah n bawang merah
 - caipo n limau kasturi
 
- 5 sb lada boh
 - *3-4 biji bawang merah
 - *3 ulas bawang putih
 - *2-3 batang serai
 - *1 inci lengkuas
 - *2 sb udang kering
 - 2 sb campuran ketumbar jintan disangai
 - 400 gm tulang rusuk ( takde tulang daging pun boleh)
 - 1 1/2 cwn santan pekat
 - 2 sb taucho
 - 1 1/2 sb gula merah
 - garam n perasa jika suka
 
- Rebus tulang hinnga empuk…. Bila tulang hampir empuk masukkan taucho dan biarkan mereneh…. Kemudian masukkan santan pekat…
 - Sementara itu dikuali lain… tumis lada boh hingga garing…. Kisar bahan bertanda *… masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau dan terbit minyak….
 - Kisar ketumbar jintan yg telah disangai td, masukkan kedlm bahan tumis… biar garing dan naik bau… masukkan bahan tumis kedlm kuah rebusan daging tadi…..
 - Masukkan gula merah, garam n perasa jika suka….. Biar hingga kuah pekat… (boleh letak keledek, kentang atau tepung jagung utk memekatkan kuah)
 - Rebus mee dan celur taugeh.. kemudian tapis…..
 - Potong kentang, tauhu, telur, lada merah n bawang ikut suke nak potong camaner..
 - letak mee, taugeh n bahan lain termasuk caipo dan limau kasturi… tuanglah kuah kat atasnyer….. siap….
 



wah
ReplyDeleteaku x reti masak..
sila masakkan tok aku!